På radion...

Idag gick ett reportage om en kille som drogat ihjäl sig med piller utskrivna från läkare. Debatten fortgår om vems fel det är...

Läkarnas? Det är ju så sjukt att dom inte har tillgång till varandras journaler. Dom kan inte se vilka piller som skrivits ut tidigare av någon annan läkare. Vilket gör att patienter kan ljuga och säga vad som helst för att få fler och fler recept. Att man tappat dom, blivit bestulen etc... Bara man får träffa olika läkare så är det grönt.... Vilket man ju oftast får...

Personen som drogar? Man väljer ju alltid själv.. eller gör man det? Man väljer att börja droga men inte att sluta. Det behöver man hjälp med.

Anhörigas fel? Jag blir så arg när jag läser kommetarer på sveriges radio om att anhäriga ska ta sitt ansvar. Katastrof!! Att se nära gå ner sig i missbruk är att själv gå ner sig. Mamma beskrev det så bra för brorsan "det är som att ständigt se dig i en isvak.. jag kan bara dra upp dig en liten bit för att sedan tvingas se på vär du glider ner i vaken igen". Man gör allt vad man kan!!

Här kan man läsa om Chrilles historia:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5053970


Ja, vad tycker jag då? Vad finns det för åtgärder som skulle få ett slut på problemen?

Kanske till och börja med att personer tas på allvar. Ringer man in och säger "jag behöver akut vård" (som Chrille här ovan gjorde) så ska man få det! Och sen tycker jag att personer som haft eller har ett drogberoende inte ska få några mediciner alls utskrivna. Dom behöver rehabilitering. Kanske i form av att få hjälp att byta stad och umgänge. Få hjälp att sysselsätta sig, kanske inte att hitta ett jobb dirket utan man borde först börja med att hitta ett intresse åt personen. Kanske i någon förening. Så det finns något annat än droger i personens vardag. Detta kan väl inte vara så dyrt?? Som det är nu kastas du bara ut från drogavvänjningen in i ditt vanliga gamla liv, i din vanliga lägenhet, med dina vanliga grannar och kompisar. Det krävs enorm styrka att på egen hand klara att skapa ett helt nytt liv. Att trappa ner hjälpen successivt borde vara en självklarhet tycker jag.

RSS 2.0